Skip to main content

Handschoenendans

In September 2012 begon ik, medisch pedicure, aan de drie jarige opleiding tot voetreflexpus therapeute. Bij mij, in onze gezellige groep, zaten nog drie andere (medisch) pedicures. En gelijk de eerste les was daar al een conflict. Als voetreflexplus therapeut masseer je namelijk zonder handschoenen. Oeps dat was voor mij toch wel een heel andere denkwereld. Voeten zomaar aanraken zonder bescherming.

In onze groep was een persoon met een schimmelnagel en ik nam me voor haar absoluut niet te gaan masseren.

Gaandeweg het eerste opleidingsjaar vond ik het huidcontact steeds prettiger en helemaal toen we de lessen voetdiagnostiek gehad hadden. Hoe kon je, met handschoenen aan, tot een juiste conclusie komen. Want warmte/koud, weefselstuctuur, blokkades, je kan het veel beter voelen met je blote handen.

In het tweede jaar van mijn opleiding wilde ik zelfs steeds meer voeten zonder handschoenen voelen. De pedicure behandelingen deed ik uiteraard met handschoenen aan, maar als er  geen wondjes, geen voetschimmel, schimmelnagels of andere problemen waren, deed ik voor het incremen van de voeten de handschoenen uit. Een klant zei zelfs dat ze dat veel hygiënischer vond, omdat ik anders het freesstof weer aan haar voeten afsmeerde.

En zo onstond in mijn praktijk de handschoenendans. Probeer maar eens met vette handen, voor de volgende klant weer handschoenen aan te trekken. Grrrrrrr, ellende.

De oplossing lag in de hot towel oven, met een warm compres mijn eigen handen reinigen, nog een prettig gevoel ook.

In het derde jaar van de voetreflexplus opleiding liep ik stage op de huishoudbeurs. In twee dagen tijd masseerde ik 32 paar voeten, die zo uit de schoenen kwamen, waarop ze de hele dag op de beurs gelopen hadden. Desinfectiespray en masseren maar. Wel had ik me voorgenomen om bij ernstige schimmelproblemen geen voeten te masseren maar handen. Verbazingwekkend genoeg is dat niet voorgekomen.

In mijn praktijk is de combinatie medisch pedicure, voetreflexplus therapeute een ideale, leuke, fantastische combinatie gebleken.

Maar het is een heel andere kijk op voeten, andere manier van aanraken, en andere manier van denken over eelt, likdoorns, wratten en schimmels.

En ja, mijn handschoenendans, inmiddels weet ik niet beter.

Incremen doe ik, wanneer de hygiëne het toelaat, zonder handschoenen.

Uiteraard desinfecteer ik mijn handen, en was ze na iedere klant.

Aldy Kool-Hagen

Aldy’s Voetverzorging Boskoop

Laat een reactie achter

Menu sluiten

Aldy’s Voetzorg
Maatschouw 14
2771MV Boskoop

T: 06 – 51 62 98 59
E: info@aldysvoetzorg.nl